2013.11.05. 10:45 Török Márk blogja

Az Orosz felsőoktatás problémái

Az Orosz Föderáció az elmúlt években hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy a felsőoktatásuk színvonalát legalább a szovjet idők szintjére hozzák. Az alábbiakban sorra veszem azokat a problémás területeket, ahol a kormány változtatni akar a felsőoktatási stratégián.

Ahogyan az előző bejegyzésemben olvasható volt, Oroszországban elindult egyfajta fejlesztési program, amely számos reformot tartalmaz. Ennek része az infrastruktúra fejlesztése, a törvények és jogszabályok változtatása azért, hogy az iktatás színvonalát emelni tudják.

Az orosz felsőoktatási reform, viszont nem csak a nemzetközi megítélés miatt sürgette a reformot, hanem saját gazdasági, és társadalmi felemelkedése érdekében is. Ezért 2005 és 2011 között megduplázták a felsőoktatásba invesztált pénzeket illetve állami források. Ez több mint 14 milliárd $ többletbevételt jelentett a felsőoktatásnak, amit a következő öt évben további 2,4 milliárd $-al egészít ki a kormány.

A támogatási összeg emelésének hátterében elsősorban a továbbtanulási kedv illetve hajlandóság rohamos csökkenése állt. 2012-ben az érettségizettek száma 700.000 fő volt, amely fele a 2006-os adatnak, hiszen akkor még 1,3 millió fő volt. Ennek a visszaesésnek volt az áldozata a felsőoktatás is, amely így még kevesebb hallgatóval kezdhette meg a tanévet. Azonban ezeknek a  rossz adatoknak akad némi pozitív hozadéka is, hiszen a számtalan elnéptelenedő egyetemet így meg lehet, szűntetni vagy össze lehet vonni ezáltal pedig  forrásokat lehet megtakarítani az orosz kormányzat szerint.

Az orosz oktatás problémákkal küzd mind a hallgatói mind az oktatói mobilitást illetően. Ezen a területen a regionális eltérések, az angol nyelv hiánya valamint az egyetemi bürokrácia állít akadályokat a fejlődés elé. A mobilitás hiánya jól tükrözi a továbbtanulási hajlandóság visszaesését. A belföldi mozgás hiányát külföldivel kellene pótolni, azaz külföldi diákokkal kellene feltölteni az orosz intézményeket, de az orosz felsőoktatás ebben sem áll túl jól. A világ legjobb 100 egyeteme közé legutóbb csak 14 orosz felsőoktatási intézményt válogattak be, amely rávetítve, a felsőoktatás problémáira, nem fogja a világ élvonalába repíteni az orosz egyetemeket.

A kutatási területen is nagy lemaradással szembesült az orosz felsőoktatás és kormányzat. Az elmaradás olyan nagy, hogy a felsőoktatási intézményekhez köthető érdemi kutatás az egyetemi rendszer mindössze 4%-ában folyik. Ez hatalmas lemaradás a nyugati világhoz képest. A kutatások területén kiemelkedő eredményt egyedül csak a természettudományokban tudják felmutatni – de feltehetőleg ez még a szovjet éra eredménye.

komment

süti beállítások módosítása