2014.01.30. 11:51 Török Márk blogja

A tehetséges fiatalok támogatása az orosz oktatási rendszerben

Ahogyan az előző bejegyzésemben már megemlítettem az Orosz Oktatási Minisztérium kiemelt projektjeiből szemezgetek. Ebben az írásomban a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó tanárok után a legtehetségesebb fiatalok támogatásáról szeretnék beszámolni.

 

Az orosz kormányzat kiemelt nemzeti projektjei közül az egyik legnagyobb költségvetési tételt magában hordozó tehetséges ifjúsági projekt 2007-ben látott napvilágot, amely 2013-ra akárcsak a tanárok esetében túllépett a minisztériumi kereten és saját önálló szövetségi költségvetési tétellé vált. 2013-ban a szövetségi költségvetésből mintegy 120 millió rubelt költöttek a tehetséges fiatalok támogatására mondta Szergej Belokonev a Szövetségi Ifjúsági Ügynökség vezetője. Belokonev hozzátette azt is, hogy a támogatások teljes összege 693 millió rubel, hiszen a szövetségi költségvetésen túl számos állami és regionális pénz is kiegészíti a nemzeti projektet. Belokonev továbbá azt reméli, hogy be tudják vonni az üzleti szféra több szereplőit is a tehetséges fiatalok 2014-es támogatásába. Itt elsősorban nem pénzben kapott támogatásra kell gondolni, hanem a tehetséges fiatalok szakmai tapasztalatának és későbbi elhelyezkedésének elősegítésében vennének részt.  

Fwma5zDV_Js.jpg 

 A programban résztvevő diákok, az ország számtalan iskoláiból adják be jelentkezésüket, hogy elnyerjék a díjakat, de még így is a díjazottak elbírálása több szempontot követ. A 2012-es évben 5 350 fiatal tehetség kapott díjat Oroszországban. A program értelmében az orosz szövetségi elnök, 1 250 gyermeknek külön kiemelkedő díjat adott, mert a szövetségi állami tanulmányi versenyeken vagy, mert a nemzetközi versenyeken értek el kiemelkedő eredményt. Az ő díjuk 60 ezer rubel. A többi 4 100 fiatal tehetség, akik például regionális versenyeken indultak 30 ezer rubelt tehettek zsebre.

 
A nem kiemelt eredményekért járó díjakat az Orosz Föderáció területén több szempont alapján osztják szét. A díjak szétosztásának meghatározása minden egyes régióban úgy határozzák meg, hogy az arányosan legyen minden régióval, tehát egy-egy régióban a fiatalok számhoz mérten osztják ki a díjakat. A szabályok szerint a díjra jelentkező tehetséges fiatalok, akik nem értek el kiemelkedő eredményt országos vagy nemzetközi szinten az alábbi témákban nyújthatják be igényüket: közmunka, a tudományos-technikai kreatív munka, oktatási-kutatási tevékenység, művészet és amatőr sport.

 
A díjak kifizetése a diák saját számlájára kerül, amely felett teljes mértékben saját maga rendelkezhet. Emellett minden díjazott kap oklevelet és egy formanyomtatványt az Oktatási Minisztériumtól.


Kép: http://kpfu.ru

komment

süti beállítások módosítása