2013.12.11. 11:09 Török Márk blogja

Oroszország az oktatásban is magához „ölelné” Ukrajnát

Az elmúlt napokban Ukrajna EU integrációs tárgyalásainak felfüggesztése miatt kitört tüntetésekkel van tele a sajtó. Ezen hírek kapcsán szeretném bemutatni Ukrajna és Oroszország közös oktatási stratégiájának egy kis szeletét.

 

Oroszország és Ukrajna nem csak gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokkal, hanem közös kulturális és oktatási stratégiával is rendelkezik. A stratégia végrehajtásáért a két kormány egy kormányközi bizottságot állított fel, amely értékeli és elfogadja az előző illetve új évi cselekvési tervet. A bizottság már hat éve működik és felállításának fő kezdeményezője az akkori orosz oktatási miniszter Andrei Fursenko volt. A bizottság, azóta működik és fő célkitűzései a tudomány, oktatás, a szociális és kulturális kapcsolatok felállítása és elmélyítése. Egyes vélekedések szerint ez a kezdeményezés egy sokkalta nagyobb célt szolgál, amely az Orosz birodalom kiszélesítésének és Ukrajna bekebelezésének egyik eszköze. Arra tekintve, hogy Ukrajna majdnem negyede orosz anyanyelvű és számuk folyamatosan növekszik, arra is gondolhatunk, hogy Oroszország csak saját honfitársai érdekében cselekszik. A válsz, talán Putyin elnök fejében kéne keresni, de ami biztos, hogy a bizottság működik és terjeszkedik.

 

A bizottság rendes éves ülésének nyitóbeszédét Dmitry Livanov orosz oktatási miniszter mondta, amelyben megjegyezte, hogy a kapcsolatok gyorsan fejlődnek és a célok és elért eredmények egy még ambiciózusabb együttműködést vetítenek előre. Livanov megemlített, hogy érdemes lenne nyitni egy általános oktatási intézményt Moszkvában és Szentpéterváron, amely eddig csak a diplomaták és az ott dolgozó kutatók gyermekeit oktatták, most kiszélesítenék és ennek keretében egy önálló ukrán középiskolát is nyitnának valahol Oroszországban. Az itt végzett gyermekek kapnának egy igazolást, amellyel mind az ukrán mind pedig az orosz felsőoktatásban tovább tudnának tanulni. A miniszter a gondolatait úgy zárta, hogy ezek a lépések jelzik Oroszország partneri viszonyra törekszik, amelyben kölcsönösen elismerik egymás kultúráját és arra odafigyelnek. Arra azért érdemes kitérni, hogy Oroszország lakosságának mindössze 2%-a ukrán és számuk egyre fogyatkozik.

Livanov kollégája Dmitry Tabachnik ukrán oktatási miniszter is felszólalt a bizottsági ülésen. Tabachnik kiemelte, hogy az elmúlt évben a bizottság legkiemelkedőbb eredményei a szociális területen történtek. A következő év legfontosabb céljának a Livanov által felajánlott középiskola felállítását és az ukrán nyelv oktatását tekinti. Ezért kezdeményezte kollégájánál, hogy ne csak egy ukrán középiskola jöjjön létre, hanem több vegyes nyelvoktatású intézmény is, akár még egy egyetem is.

komment

süti beállítások módosítása