2013.12.12. 15:21 Török Márk blogja

Az Ukrán miniszterelnök-helyettes a diákokat győzködi, hogy a cél az EU!

Amíg az utcákon fokozódnak a tüntetések, az Ukrán kormány egyre meghátrálni látszik EU integráció ügyében és a csatlakozási tárgyalások folytatása mellett döntött a kormány. Ennek kommunikációja több fronton zajlik és a diákság meggyőzése érdekében Kostyantyn Hryshchenko miniszterelnök helyettest veti be Viktor Janukovic.

 

 

Hryshchenko képzett diplomata, volt USA nagykövet és külügyminiszter tapasztalt öreg rókának számít a külügyi témákban. Ezért esett rá a választás, hogy a diákságot meggyőzze, Ukrajna az EU integráció mellett van.

kostya.jpg

November 28.-án a miniszterelnök-helyettes a kijevi Tarasz Sevcsenko Nemzeti Egyetemen találkozott a diáksággal. A legfontosabb mondandóján túl kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy az ukrán társadalom nyitott az európai közösség felé, és a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy Ukrajna nemzetközi jó hírnevét megőrizze. Jelenleg Ukrajna továbbra is elismert nemzet, amely egyenlő jogokat élvez a nemzetközi kapcsolatokban ugyan úgy, mint más nemzet.

Hryshchenko az EU és Oroszország közti választás kérdésében megpróbálta árnyalni a helyzetet és a következőket mondta: „Van egy nehéz választás előtt álló Ukrajna! Ezért szélesebben kell megvizsgálni a helyzetet, és figyelembe kell venni a nagyszámú részleteket. Aki tudja, és akarja, annak érdemes elemezni ezeket a kérdéseket és meg fogja érteni ezeket a nehézségeket, és akkor ugyanarra a következtetésre jut majd el, mint mi."Azt is meg kell értsétek, hogy mi itt mind hazafiak vagyunk, de nem szabad építeni jövőnket bizonyos érzelmekre és szlogenekre anélkül, hogy megértenék, amire valóban szüksége van a nemzetnek."

A miniszterelnök-helyettes rámutatott arra is, hogy: "Az Európai Unió volt és marad is a legfőbb cél, amely felé már 20 éve mozgunk. Az elmúlt három évben teljesítettük, a követelmények 80 százalékát, amelyet az EU támasztott elénk, ezért logikátlan lenne azt állítani, hogy most félbehagyjuk ezt az utat. Épp ellenkezőleg, senki nem azt akarja, hogy feladjuk a vámuniót, de fel kell tennünk egy egyszerű kérdést: hogyan lehet elérni ezt a célt? Az egész kialakult helyzetet összefoglalva még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem elutasítás, hanem csak a felfüggesztése a csatlakozási folyamatoknak."

kép innen: foreignpolicy.com

komment

süti beállítások módosítása