2013.10.11. 15:40 Török Márk blogja

A bevándorlók oktatása az USA-ban.

A bevándorlók oktatása egy igazán érdekes része az amerikai migrációs politikának. Évről évre egyre nagyobb hullámban érkeznek a bevándorlók az Egyesült Államokba, így már kormányzati szinten is foglalkozni kellett a migránsok életével, beilleszkedésével valamint oktatásával.

 A Kongresszus 2001-ben elfogadta az  „No Child Left Behind” törvényt, amelynek célja, hogy segítse  az alacsony jövedelemmel rendelkező gyermeket alap- és középoktatását.  E törvény keretein belül jött létre az „Office of Migrant Education” (OME) program, amely legfőképpen a bevándorlók rossz szociális helyzetén és alacsony iskolázottságán akart javítani. Az OME egyik alapelve az, hogy minden gyermek hozzáférjen az alapvető oktatástól függetlenül származásuktól vagy anyagi helyzetüktől. A „No Child Left Behind” törvénynek a felzárkóztatáson túl gazdasági aspektussal is rendelkezik. A bevándorlók többsége családostul érkezik az USA-ba, vagy pedig itt alapítanak családot. Többnyire alacsony képzettséggel rendelkeznek, így leginkább halászatból, mezőgazdasági vagy egyéb fizikai munkából élnek. Ezek a munkák viszont általában szezonálisak, így folyamatos vándorlásra kényszerülnek. Ezeket a szempontokat, pedig mind figyelembe vették az Office of Migrant Education kidolgozásakor.

A program tehát szem előtt tartja a bevándorlók érdekeit. Egyfelől ingyenesen hívható vonalat (ESCORT) működtet, amely segít a bevándorlók gyermekeinek a beiratkozásnál, az iskolai és egyéb hivatalos ügyintézésnél. Másrészt a „High School Equivalency Programmal” (HEP) a szezonális munkások 16 éven felüli gyermekeinek olyan igazolást vagy bizonyítványt állít ki, amellyel jelentkezhetnek a hadseregbe vagy a felsőoktatási intézményekbe.

A program nagy átfogó célja a szegénység és az írástudatlanság felszámolása. De  nemcsak a gyerekek társadalmi beilleszkedését segítik, hanem a családokat is ellátják tanácsokkal és segítséggel.

komment

süti beállítások módosítása