2014.01.27. 10:36 Török Márk blogja

A legjobb tanár díja Oroszországban

Az Orosz Oktatási Minisztérium több kiemelt projektet indított az elmúlt években. Ezek közül szemezgetek mostani írásomban. A megannyi kiemelt program és terv közül a leginkább szemet-szúró számomra a „legjobb tanár díja”.

 

A legjobb tanár díja, mint kiemelt nemzeti projekt 2006-tól ad támogatást a legjobban teljesítő tanároknak. A tevékenység célja, hogy ösztönözze az oktatási és pedagógiai tevékenységet illetve, hogy a tanárok fejlesszék a kreatív és szakmai lehetőségeiket.

teacher-photo.jpg



Ezen nemzeti projekt belső tartalmához hozzátartozik még, a „Nap Tanára” díj, amely komoly pénzjutalommal bátorítja a tanárokat, hogy még aktívabban fejlesszék tevékenységüket. A díjat az ország 10.000 legjobbnak választott tanárának osztják ki, amelynek mértéke 100 ezer rubel (kb. 600.000 Ft). 2010-től, a 10.000 díjazottból az Orosz Föderáció elnöke, a legjobb 1.000 tanár díjösszegét 200.000 rubelre emelte, amelyet minden évben kiosztják. A díj komolyságához tartozik, hogy nem csak az Orosz Oktatási Minisztérium egy harmadrangú kezdeményezéséről van szó, hanem az Orosz szövetségi költségvetés kiemelt tétele (0,2 milliárd rubelt).

 

A díjazottak kiválasztásában a minisztérium, figyelembe veszi a tanulók számát, vagy az oktatási intézmények helyét (városi, vidéki), és lehetőségeit. A díj elérésének egyik legfőbb kritériuma az általános oktatási programok megvalósításának kreatív, innovatív hozzáállása, amelyet elsődlegesen az általános és középfokú oktatásban lehet leginkább megvalósítani. Ehhez kapcsolódik, hogy a legtöbb díjazott és nagy eredmény épp az általános és középfokú oktatási tevékenységhez kapcsolódik.



A belső tartalmi kitűzéseken kívül, maguknak a pedagógusoknak is állít kritériumot az Orosz Szövetségi Állam. A rendeletben szigorúan meg van határozva, hogy csak olyan tanár díjazható, amely legalább három éve tanít egy adott iskolában, ezen kívül igazodik az általános oktatási programhoz és nem pusztán szervezési vagy igazgatási funkciója (aki csak ilyen tevékenységet folytat az eleve nem is indulhat a díjért) van, hanem ténylegesen pedagógiai munkát végez. Ha egy tanár elnyerte a díjat joga van még egyszer elindulni a versenyen, de csak öt év múlva.

kép: http://blog.educaedu.com

komment

süti beállítások módosítása