2013.12.10. 10:48 Török Márk blogja

Az Orosz Rektori Unió

Az előző bejegyzésemben, amikor az orosz oktatás felügyeletéről írtam, az egyik ilyen felügyeleti szerv a Rektori Unió (szövetség) volt. Az alábbiakban szeretnék ezzel a szervvel behatóbban foglalkozni.  

 

Az orosz Rektori Unió egy orosz állami szervezet, amely 1992-ben alakult. Az Unió tagja körülbelül ezer rektor és kormányzati tisztviselő az állam részéről és körülbelül száz rektor a legrangosabb civil felsőoktatási intézményekből. A rendes tagokon felül az Orosz Tudományos Akadémia 20 akadémikusa és 16 levelező tagja is része az Uniónak, amelyek több tudományos ágazatból kerülnek ki: Orosz Orvostudományi Akadémia, Orosz Tudományos Agrártudományi Akadémia, Orosz Tudományos és Oktatási Akadémia. A szervezet nagyságát mutatja, hogy az előző tagokon kívül több más szervezet konzultál a Rektori Unióval például szakszervezetek, művészeti vagy pedagógiai érdekképviseletek és civil szervezetek.

 

Az Unió szervezeti felépítése

 

A Rektori Unió az országot több önálló területre osztva működik, amelynek élén a Rektori Tanács elnöke áll. Az elnök munkáját nyolc szakosztály segíti, amely koordinálja a Rektori Unió munkáját az Oktatási és Tudományos Minisztériummal közösen. A szervezet legmagasabb irányító testülete a Kongresszus és két kongresszus közti időszakban egy kisebb operatív testület (választmány).

 

Feladatai

 

Legfontosabb feladatai között szerepelnek az oktatás minden területén és régiójában, fenntartani a magas minőségi színvonalat, megőrizni az ország építészeti hagyományait, és erősíteni a nemzeti oktatási rendszert Oroszországban és annak határain túl.

 

A Rektori Unió társadalmi beágyazottsága

 

A Rektori Unió napjainkra a legbefolyásosabb szakmai közösséggé és fórummá vált Oroszországban. A szervezet hatalmas tekintélyt és tudást halmozott fel 1992-es megalakulása óta. Összehangolja munkáját a társadalom és a politika majdnem minden szegmensével. A Rektori Unió aktívan részt vesz az oktatásra vonatkozó új jogszabályok kialakításában, a Dumában, a Föderációs Tanácsban és a Szövetségi Közgyűlésben. Minden javaslatot, törvényt, amely szabályozza az oktatást és a felsőoktatást az orosz Rektori Uniónak kötelező megvitatnia a regionális rektori tanácsok keretein belül.

 

A Rektori Unió annak érdekében, hogy erősítse a stratégiai partnerséget a kormányzat, a társadalom és az üzleti szféra között, összehangolja az oktatást a tudomány és a termelés területén. Ennek érdekében a Rektori Unió együttműködik a vezető szakszervezetekkel és munkáltatókkal.

 

Az orosz Rektori Unió aktívan együttműködik a nemzetközi szervezetekkel, a külföldi rektorokkal és felsőoktatási intézményekkel. Ennek legfőbb célja, hogy az orosz oktatást a világ élvonalába emelje és ott is tartsa. Különös jelentőséggel bír, hogy az Unió rektorai közösséget ápolnak, a FÁK országaiban dolgozó társaikkal.

komment

süti beállítások módosítása