2013.12.06. 13:13 Török Márk blogja

Az orosz oktatás felügyelő szervei

A méltán híres és világszínvonalú orosz felsőoktatás szigorú felügyeleti rendszer alá van rendelve. Az állami kontrollon kívül viszont van korlátozott hatáskörrel rendelkező szakmai (civil) felügyelet is.

 

Az orosz oktatás legalapvetőbb eleme az alkotmány 43. cikkelyébe van megfogalmazva, amely kimondja, hogy mindenkinek joga van az oktatáshoz. Ezt követően, az általános oktatási képzésen való kötelező részvételt emeli ki, majd pedig a szövetségi kormány oktatási szabályozásához való jogát. Tehát az alkotmány nem pusztán az alapvető emberi jogoknak tesz eleget az oktatáshoz való jog kimondásával, hanem közvetlenül kitér, és ezzel megalapozza az oktatást szabályozó és irányító hatóságának elidegeníthetetlen jogát az Orosz Föderáció oktatásának formálásában és felügyeletében. Az alkotmány ezen, passzusa talán furcsa lehet, minthogy az oktatási tárca, amely a legfelsőbb szabályozó és irányító testület alkotmányos legitimizációt kap munkájához. Ennek valószínűsíthető okai az orosz szövetségi rendszerben keresendőek, mivel az alkotmány az egész föderációra érvényes, így kell lennie egy, átfogó mindenre érvényes szabályozó és felügyelő szervnek is. Ezzel pedig egy központosított, de irányában egységes orosz oktatást eredményez.

 

Az oktatást felügyelő szervek:

 

A legfőbb felügyelő szerv az Orosz Oktatási és Tudományos Minisztérium, mely legfőbb feladata, hogy az állami, politikai és jogi oktatási szabályozást végrehajtsa és felügyelje. A legfőbb feladatain túlmenően foglalkozik innovációs tevékenységgel, ifjúságpolitikával, valmint koordinálja és ellenőrzi más oktatási és a kutatási szervek munkáját.

 

Az oktatás felügyeleti hierarchiájának második fokán az Orosz Szövetségi Oktatási Ügynökség áll. Ennek a szervnek a feladatai közé tartozik, hogy felügyelje és ellenőrizze az oktatásra és ifjúságpolitikára vonatkozó jogszabályokat. Ezeken felül felelős a minőség politikáért és az oktatási intézmények és programok engedélyezéséért.

 

Az Orosz Rektorok Szövetsége a következő felügyeleti szerv, amely legfontosabb feladatai között szerepelnek az oktatás minden kategóriájában és minden régiójában, fenntartani a magas minőségi színvonalat, megőrizni az ország építészeti hagyományait, és erősíteni a nemzeti oktatási rendszert Oroszországban és annak határain túl.

 

Az oktatási tárca egyik szerveként, de kiemelt és autonóm hatáskörrel vesz részt az oktatás felügyeletében az Orosz Akkreditációs Ügynökség, melynek legfőbb feladata a Föderáció területén az egységes akkreditációs törvények és a szövetségi állami oktatási szabványok vagy szövetségi kormányzati követelmények betartatása.

 

A négy legfőbb felügyeleti szerv alatt több kisebb szerv is helyet kapott, amelyek munkái már nem olyan meghatározóak. Tevékenységük többnyire specializált és hatásköreik korlátozottabbak, nem fedik le az egész oktatás területét. Ilyen szervezet például az Orosz Felsőoktatási Kutatóintézet vagy A nem állami felsőoktatási intézmények szövetsége.

komment

süti beállítások módosítása