2013.11.07. 14:27 Török Márk blogja

Az orosz felsőoktatás előnyei

   Az utóbbi bejegyzéseimben leginkább az orosz oktatási rendszer hiányosságaival és problémáival foglalkoztam, ebben a bejegyzésemben viszont bemutatom ennek a rendszernek az előnyeit is.

  Az orosz felsőoktatás szilárd alapokon nyugszik, hiszen a szovjet időkben nagy hangsúlyt helyeztek a természettudományos kutatásokra. Ennek a XX. században jelentős eredményi is voltak mind a fizika, mind a biológia területén. Az orosz tudósok közt számos világhírű szakembert ismerhetünk, gondoljunk csak Josef Rappoport genetikusra vagy a fizikus Sakharovra. A szovjet idők tudományos színvonala rendszerváltozás korszakában hanyatlani kezdtek, azonban napjainkra ismét új lendületet kapott. 

  Oroszország számtalan olyan főiskolával büszkélkedhet, amely nem a hagyományos, majd minden szakterületet magába tömörítő intézmény, hanem inkább specializáltak, egy-egy szakterületre koncentrálnak. A teljesen magánfinanszírozású főiskolák az utóbbi években nagy népszerűségnek örvendtek, ezért 2012-re az ilyen felsőoktatási intézmények száma elérte a 400-at, a bennük tanuló diákok száma pedig a 270.000 főt. A hallgatók számára ezek a magánfőiskolákban leginkább azért vonzók, mert az államihoz hasonló tanulmányi színvonallal rendelkeznek és alacsony a tandíj.

  Ugyanakkor az is elmondható, hogy az orosz egyetemeiken és főiskoláikon kiállított oklevelek igencsak versenyképesek, nem pusztán az orosz, hanem a nemzetközi munkaerőpiacon is. Az itt folytatott tanulmányok kiváló alapot nyújtanak a karrierkezdéshez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy maga Bill Gates illetve a Microsoft is befektetője és partnere az orosz oktatásnak. Befektetésük egyik legjelentősebb területe az informatika és a biotechnológia. Az utóbbi azért szükséges Gates szerint, mert úgy véli, hogy az USA kutatási potenciája egyre hanyatlik, ezért orosz szakemberekre is szükség van az Egyesült Államok gazdaságának fenntartása érdekében. Egy Bill Gates által támogatott másik program a „Partnership in Education” nevet viseli, amelynek Oroszország is tagja 2003 óta, amelyben  több mint 1 millió tanár és 250.000 vett már részt. A program célja, hogy 2018-ra több mint 20 millióan vegyenek rész a tanulási lehetőségek szélesítésével. Ez a program egyébként a világ majd 199 országában fut.        

  A tanulással járó költségek és a tandíj is sokkalta megfizethetőbb Oroszországban, mint más az orosz színvonalat megközelítő vagy meghaladó országban. Londonban például a szállás mintegy 360 $ egy hétre, míg egy kétszobás apartman Moszkvában havonta 300 $. Míg a tanszerek, tankönyvek költsége Londonban 1000 $ havonta, Moszkvában ez mindösszesen 100 $. A Tandíj Oxford Westminster Collegeban általában 25.000-30.000 $ egy évre, amíg a Moszkvai Plehanov Közgazdaságtudományi Akadémián ez évente csak 5000 $.

komment

süti beállítások módosítása