2013.12.03. 10:42 Török Márk blogja

Orosz-amerikai együttműködés a felsőoktatásban

2006. május 31-én történelmi megállapodást írt alá az Egyesült Államok és az Orosz Föderáció oktatási minisztere.

 

A 2006-os megállapodást követő két évben megkezdődtek a két fél egyetemei és főiskolái közötti alapozó és program felépítő munkálatok, amelyek eredményeként 2008-ban az orosz Oktatási Minisztérium és az Egyesült Államok Oktatási minisztériuma egy közös oktatási programot dolgozott ki, amelyet FIPSE ösztöndíjnak hívnak.

 

A támogatás célja, hogy megerősítse az orosz és az amerikai oktatási intézmények közötti partnerséget a felsőoktatás és különösen az idegennyelv-tanulás valamint az üzleti oktatás területén. A program a fő tevékenységek mellett az oktatás és a tudomány számos más szegmensében is nyújt támogatást: orvostudomány, matematika, mérnöki tudományok stb. A program sikerét mutatja, hogy 2011-ben Obama kitüntette a program vezetőit és koordinátorait, mint akik sokat tettek az Egyesült Államok oktatásban betöltött nemzetközi jó hírnevéért és szélesítették az intézmények külföldi kapcsolatait és tudását.

A programban résztvevő legfontosabb felsőoktatási intézmények az USA részéről: Indiana University, University of Illinois, University of Iowa és a University of Nebraska at Omaha.

A programban résztvevő legfontosabb felsőoktatási intézmények az Orosz Föderáció részéről: Southern Federal University Rostov, Moscow State University, Plekhanov Russian Academy of Economics, International Education Center, Tyumen State University & Tyumen State Agricultural Academy.

Habár az orosz-amerikai közös program 2010-ben vége tért a számos sikeren felbuzdulva 2012-ben Moszkvában a két ország oktatási minisztere szándéknyilatkozatot írt alá a program folytatásáról és szélesítéséről.

komment

süti beállítások módosítása