2013.11.22. 12:27 Török Márk blogja

Az orosz energetika jövője

Oroszország a világ második legnagyobb kőolaj kitermelője és exportőre, emellett jelentős földgáz tartalékokkal is rendelkezik. Az energiahordozók kitermelése a rendszerváltás óta jelentősen megnövekedett, valamint az üzleti partnerek száma is. Számos európai ország az orosz forrásokból látja el földgáz és kőolaj szükségleteit köztük Magyarország is.

Az energetika szempontjából fontos nyersanyagok nagyfokú kitermelése és a piac egyre nagyobb igényei miatt a szektornak folyamatosan lépést kell tartania az újabb és újabb technológiai kihívásokkal. A gáz és a kőolaj kitermelése illetve ezen, termékek biztonságos szállítása érdekében magas szintű oktatásra van szükség. A termelés növekedése és az újabb lelőhelyek felderítése érdekében több szakemberre van szükség a szektorban. Ezt az igényt próbálja kielégíteni a Moszkvai Energetikai Intézet, amely a Moszkvai Műszaki Egyetem alatt működik. Az egyetemet 1930-ban alapították azzal a céllal, hogy a segítse a termeléshez köthető kutatásokat illetve, hogy az új technológiai problémákhoz új megoldásokat találjon. A Moszkvai Energetikai Intézet a legnagyobb oktatási és tudományos központ, és az egyik legfontosabb műszaki egyetem Oroszországban az energetika, a villamosmérnöki, a rádió és elektronika, az informatika és a számítástechnika területén. Ezt a kiemelt státuszt tükrözi az egyetem felszereltsége is, amely a legmodernebb berendezéseknek ad otthont.

 

Az egyetemnek komoly nemzetközi súlya van az energetikaoktatás és kutatás területén, melyet jól példáz, hogy a külföldi diákok sokszor választják akár posztgraduális, Ph. D. vagy alapképzés szempontjából. Az egyetemen jelenleg 70 tanszék, 550 oktatási laboratórium, 100 kutatólaboratórium és High-Tech központ működik. Az itt tanuló diákok létszáma eléri a 15.000 főt, amelyből 500 fő Ph. D. hallgató és 950 külföldi tanuló.

 

Amint említettem a Moszkvai Energetikai Intézet komoly nemzetközi elismerésnek és hírnévnek örvend saját szakterületén és ezért a külföldi diákok is előszeretettel választják. A nagyszámú jelentkező miatt az egyetem úgy határozott, hogy saját nyelvi felkészítőt és tanfolyamot indít a külföldieknek, hogy elsajátíthassák az orosz nyelvet, még a tanulmányok megkezdése előtt. A tanfolyamok, viszont nem érték el a várt hatást ezért az intézet úgy döntött, hogy angol nyelvű képzést is indít. Erre a képzésformára magas szintű angol nyelvtudással rendelkező professzorokat válogattak ki, akik elkészítették a képzés angol megfelelőjét és az összes hozzáköthető segédanyagot lefordították. A képzés angol nyelvű változata természetesen drágább, mint az orosz, de egy külföldinek még így is megfizethető és ezért egy világszínvonalú képzésben részesül.

komment

süti beállítások módosítása