2013.10.16. 13:06 Török Márk blogja

Az egészséges gazdaság alapja: a növekvő diplomások száma

    Egy tanulmány szerint túl alacsony az Egyesült Államokban a diplomások szám ahhoz, hogy egészségesen fenntartható legyen a gazdaság. Egy 2011-es tanulmány szerint, az USA-ban végzett diplomások száma folyamatosan csökken, ami miatt a gazdaság működése és egyensúlya könnyen megbillenhet. Ezzel szemben napjainkban egyre több forrást vonnak ki az oktatásból, csökken a felsőoktatási intézmények színvonala valamint egyre kevesebb diák akar továbbtanulni.

    A tanulmány szerint a gazdaság fenntartásához 2020-ig évente mindegy 3,5%-kal több, azaz egymillió új diplomás kellene. Mindez viszont egyaránt hatalmas anyagi terheket ró az államra és az oktatási intézményekre. A tanulmány szerzői szerint ehhez több mint 52 milliárd dollárral kellene növelni a felsőoktatás éves költségvetését.

   Azonban nem csak anyagi problémák vannak a felsőoktatásban. Maguk az intézmények sem tesznek meg mindent azért, hogy növeljék hallgatóik létszámát. Emellett az egyetemek és főiskolák gazdálkodása sem jó, a hallgatói költségek többször kiszámíthatatlanok vagy olyan mértékbe növekednek a tanulmányi idő alatt, hogy azokat többen már nem tudják finanszírozni. 

   A problémák megoldására a tanulmány készítői kiválasztottak nyolc főiskolát, amelyek hozzáállása szerintük megfelel mindannak a követelménynek, amellyel tartható a kitűzött egymilliós keretszám. Ezek az egyetemek és főiskolák anyagilag és az oktatás színvonalát illetően is megfelelő eredményeket produkáltak. Emellett külön figyeltek arra, hogy növekedjen a végzettek hallgatók száma és ezzel összefüggésben arra is, hogy a diplomához közeledő hallgatók anyagi terheit csökkentség vagy legalább kiszámíthatóvá tegyék. Ezekkel a lépésekkel képesek voltak javítani az oktatás minőségén ugyanakkor növelték a friss diplomások számát.

 

Folytatom…

komment

süti beállítások módosítása