2013.09.30. 16:30 Török Márk blogja

Közösségi konyha, nem szegény konyha

Néhány napig élénk érdeklődés és, a már megszokott konspirálás övezte az EHÖK új kezdeményezését, a közösségi konyhát. Még a pilot-projektet, azaz a néhány fős próbaüzemmódot sem kezdtük el, regionális médiumok máris a negatívumokat kutatták. Nevük elhallgatását kérő szegedi étterem-tulajdonosok adtak hangot (állítólag) aggályaiknak, ami az EHÖK szervezett étkeztetésének piactorzító hatását illeti. Bár több helyen interjút adtam a témában, néhány fontos részletet itt is nyomatékosítanék.

A rendszeres szociális támogatás statisztikai jellegű rálátást ad a hallgatók általános helyzetére. Sőt, ahhoz felmérések és kimutatások sem kellenek, hogy elismerjük, a hallgatók nagy részének életében huszadrangú kérdés az étkezés. Közülük egy nagyjából 2000 fős réteg mindennapjaiból teljesen hiányzik a meleg étel.

A közösségi konyha Nyugat-Európában már bejáratott rendszer, jellemzően olyan helyek nyílnak külföldön, amik bizonyos étkezési kultúrát követnek. Mikor megfogalmazódott az ötlet a közösségi konyha szegedi meghonosítását illetően, mi a hallgatói közösséget tartottuk szem előtt, ahol az életforma sajátossága az étkezés háttérbe szorulása.

A közösség tagjainak befizetéseiből finanszírozzuk a rendelést, az ételt pedig egy olyan szegedi kifőzde készíti és szállítja, amely egyébként is híres, mint a korosztály egyik kedvelt és megfizethető étkezdéje. (Ilyenformán rendelkezik az összes szükséges engedéllyel.) Ezzel rövidre is zárjuk a vitát, hogy elő lehet-e állítani a tervezett 300 forintból egy menüt. A dolog nyitja, hogy a hallgatói önkormányzat részéről csupán annyi profit termelésére törekszik a rendszer, ami lehetővé teszi a szociálisan leginkább rászorultak egy részének ingyenes étkeztetését, egyfajta nem normatíva-alapú szociális juttatásként. Az EHÖK a szervezési hátteret biztosítja.

Valószínűsíthető, hogy akiknek eddig sem okozott gondot napi rendszerességgel az említett ár többszörösét ebédre költeni, az továbbra is a megszokott étkezdéibe fog járni, így nem károsulnak a szegedi vendéglők sem.

Bárki befizethet a közösségi konyhára, - a hírekre jött visszajelzések alapján sokan fognak is – tehát a lehetőség nem egy szegény konyha, ahogyan azt némelyek sugallták. Aki a közösségi konyhán eszik, amellett, hogy jó áron jut meleg ételhez, az adagáron lévő minimális többlettel segíti a rászoruló hallgatótársait. Utóbbiak a szociális pontjaik alapján ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást, anélkül, hogy a helyszínen ezt bárki hangsúlyozná. Kapcsolatban állunk több ilyen hallgatóval is, akik örömmel vesznek részt a projektben, ami szeptember 23-án kezdődött el.

komment

süti beállítások módosítása