2014.07.22. 10:24 Török Márk blogja

Muszlim csoportok birminghami iskolákat akarnak átvenni

Angliában kiszivárgott egy titkos kormányzati jelentés miszerint néhány birminghami iskolát szélsőséges muzulmán csoportok akarják irányításuk alá vonni. Habár az Oktatási Minisztérium nem akarta kommentálni a kiszivárogtatást a Birminghami Városi Tanács mégis foglalkozni kezdett az üggyel, amelyet egy nyugdíjas rendőrtiszt készített. A volt rendőr a rendőrség terrorelhárító részlegénél teljesített szolgálatot, aki a jelentésében nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy felhívja a figyelmet az iskolákban egyre terjedő és erősödő szunnita befolyásra. Ennek eredménye, hogy a városi iskolák mind jobban szegregálódni kezdenek. A jelentés arra is kitér, hogy a több városi iskolát érintő szélsőséges nyomulás mögött jól összehangolt és tudatos intézkedések állnak, ezért fel kell lépni az intoleráns és agresszív iszlamisták ellen.

 

 article-1392938-0C5A1FB500000578-529_468x299.jpg

 

A Birminghami Városi Tanács megfogalmazása szerint a vádak nagyon komolyak és mindenképpen egy alapos vizsgálatra van szükség. A tanács vizsgálata mellett a tanárokat képviselő szakszervezetek is saját vizsgálatokat kezdtek, hiszen a kiszivárgott jelentések tartalmát ők már korábban is tapasztalták és szóvá is tették.

 

kép:dailymail.co.uk

komment

2014.07.18. 14:04 Török Márk blogja

A Japán Egészségügyi Minisztérium elvesztett 387 gyermeket

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint 378 tokyoi 18 éven aluli gyermek holléte ismeretlen. A minisztérium által ezen a héten kiadott statisztikák közül ez volt a legaggasztóbb. A fővároson kívül Koto Ward, ahol 64 gyermek holléte ismeretlen ezt követi Sumida Ward 44 gyermekkel, majd 24 gyermek Katsushika Ward és végül Chuo, Taito és Nakano ahol, átlagosan 22 gyermek holléte ismeretlen.

A minisztérium a statisztikákat azon egészségügyi kartonok és vizsgálatok alapján állítja össze minden héten, amelyek a saját hatáskörébe tartozó vizsgálatokat érintik, mint például az éves gyermekgyógyászati ​​szűrővizsgálatok, védőoltások, vagy a gyermekgondozási segélyek kiutalása.

 

japanese-child.jpg

 

Tokyoi kormányzati tisztviselők szerint, az eltűnt gyermekek többsége öt év alatti. A hivatalnokok azonban elismerték annak a lehetőségét, hogy néhány gyerek időközben külföldi állampolgárságúvá vált és egyszerűen már nem tartózkodik Japánban.

Japánról tudni kell, hogy magas az ember és gyermekrablások száma. Mivel Japán nem írt alá több nemzetközi egyezményt, amelyek célja, hogy az emberrablásokat és a gyermekkereskedelmet visszaszorítsák így igen magas azon gyermekek száma, akiket elrabolnak az országból. Emellett a japán törvények nem teszik lehetővé, hogy külföldi vagy nemzetközi nyomozati szervek az ország területén végezzék munkájukat. Japánban ezért egyre nagyobb a közvélemény nyomása, hogy változtassanak ezeken a törvényeken.

 

kép: rolemommy.com

komment

2014.07.17. 10:53 Török Márk blogja

Rendőrök nyitottak tüzet a tiltakozó diákokra

Dél Afrika Mmabatho nevű városában zavargások törtek ki a hónap elején, mivel az állam úgy döntött, hogy bezárat egy ápolóképző iskolát. A tüntető diákok elfoglalták az iskola épületét és az előtte lévő közutakat. Az oda kiérkező rendőri egységek fel akarták oszlatni őket, de amikor a tüntetés egyik vezetője rátámadt egy rendőrre (a rendőrség állítása szerint) akkor a hatóság keményebb intézkedésekhez fordult.

 

demonsafrica.jpg

 

A helyzet eszkalálódása miatt, amelyben a diákok kövekkel dobálták a rendőröket és a közutak illegális elfoglalásának indokával a rendőrség jogosnak látta a gumilövedék bevetését. A diákok viszont arról számoltak be, hogy a rendőrség éleslőszert is bevetett a békés tüntetők ellen.

A tüntetés végül egy sérüléssel zárult, amelyben egy intézkedő rendőr bilincselés közben ártalmatlanított egy diákot.

kép: presstv.ir

komment

2014.07.15. 16:47 Török Márk blogja

A Konföderációs zászló megosztotta az egyetemet

Tovább folytatódik a vita a Washington és Lee Egyetemen. A nemrégiben eltávolított zászló nagy port kavart az egyetem diákjai és öregdiákjai között. Az egyetem ezért felmérést készített a hallgatók és az öregdiákok között. A több mint 2200 fő bevonásával történt felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 50-50%-ban „szavaztak” a zászló maradása vagy eltávolítása mellett. A felmérésre válaszadók többségében öregdiákok voltak, akik leginkább a zászló maradását tartották volna elfogadhatónak.

 

lee.jpg

 

Az eset érdekessége, hogy a megkérdezettek 85% vallja, hogy az egyetem rektorának a közvélemény nyomására kellett a zászlót eltávolítania és nem feltétlen jóakaratából tette azt. Ezt az is alátámasztja, hogy Ruscio rektor közleményében próbálta védeni Lee hagyatékát és egyszerűen egy rossz történelmi helyzetben született nagyszerű embernek nevezte őt, akinek hagyatékára (az egyetemmel kapcsolatban) mind büszkék lehetünk.

kép: flickriver.com

komment

2014.07.14. 11:13 Török Márk blogja

A diákok fellendítik az ingatlanpiacot

Egyre több diák lát befektetési lehetőséget az ingatlanpiacon. Az általában a szüleik által támogatott és leginkább ázsiai hallgatók előszeretettel vásárolnak ingatlanokat befektetési céllal az USA, Ausztrália vagy Kanada területén. Egy Ausztrál ingatlankereskedő felmérése szerint, amelyet egy ausztrál egyetem megbízásából készített derül ki, hogy ez a befektetési forma egyre népszerűbb.

A befektetési forma népszerűségének lehetséges okai közt megtalálhatjuk, mind a válság által alacsonyabb árakat, a megnevezett országok előnyös gazdasági pozícióját és akár a diák lakhatási lehetőségeit is.

 

Education1.png 

 

Az ingatlankereskedő szerint a szakmának fel kell készülnie, hogy fogadja és kiterjessze a nemzetközi színpadra az Ausztrál ingatlanpiacot. Szerinte ez a befektetési forma nem csak egy néhány kivételes estre vonatkozik, hanem az egész piacnak komolyan kell vele számolnia a jövőben.

Az ilyen irányú befektetések máris érzékelhetően megugrottak a népszerűbb egyetemek városaiban, mint például Sydney vagy Melbourne.

 

kép: biggerpockets.com

komment

2014.07.11. 10:51 Török Márk blogja

Konföderációs zászlót távolítottak el fekete diákok az egyetemről

A virginiai Washington és Lee Egyetemen botrány tört ki, mert az ott tanuló fekete hallgatók nehezményezik, hogy az egyetem kápolnáján még ma is konföderációs zászló lengedezik.

A fekete hallgatók legfőbb panasza, hogy az egyetem barátságtalan a kisebbségekkel, ezért az egyetem vezetése eltávolította a zászlót a kápolna tetejéről és elnézést kért a rabszolgaság idején elkövetett szörnyűségek miatt. Ez a bocsánatkérés szinte történelmi jelentőségű, hiszen az egyetem mindig büszke volt konföderációs múltjára és évről évre megünnepelték a „dicső” múltat. A zászló egyébként már az 1930-as évektől a kápolna tetején lobog, amelynek egyetlen oka, hogy fejet hajtson a történelem előtt, állítják az egyetem vezetői. Ennek ellenére a fekete diákság a kápolnáról eltávolított zászlót még az egyetem raktárából is kidobatta. Ezzel kinyilvánítva azt, hogy az ilyen múltnak nincs keresnivalója a jövőben.

 

General Robert E Lee Commander in Chief of the Confederate Army.jpg

 

A Virginiában kitört botrány hatására más déli egyetem és iskola is felülvizsgálja a konföderációhoz tartozó múltját, annak függvényében, hogy a rasszizmus és kirekesztés csíráit is kiirtsák az intézményükből.

kép: holypal.com

 

Robert Edward Lee

 

Lee a Virginia állambeli Westmoreland megyében található Stratfordban született gazdag ültetvényes család gyermekeként. Apja, Richard Lee a függetlenségi háború veterán lovastisztje volt, George Washington jóbarátja és három alkalommal Virginia kormányzója. Híres volt lovassági támadásairól, amelyeket a britek ellen intézett. Az anya, Ann Carter régi ültetvényes családból származott. Richard Lee többször ült börtönben rendezetlen adósságok miatt, 1813-ban elmenekült az Egyesült Államokból. Az anya szorgalommal nevelte gyerekeit takarékosságra, hitre. Fia az episzkopális egyház híve lett. Lee 1825-ben beiratkozott az Egyesült Államok Katonai Akadémiájára a New York állambeli West Pointban, ahol a negyvenhat fős osztályban másodikként diplomázott 1829-ben. Híressé vált osztálytársa volt Joseph Eggleston Johnston, aki majdan szintén ott volt a Konföderáció seregében. Leet diplomaosztás után alhadnaggyá nevezték ki az amerikai hadsereg műszaki hadtestébe. Szolgálatát Georgia államban, a Pulaski-erőd építésénél kezdte, majd 1831-ben a virginiai Monroe-erődbe került. Itt házasodott meg, Mary Anna Randolph Custist vette el. Hét gyermekük született: George Washington Custis, William H. Fitzhugh, Robert Edward, Mary, Annie, Agnes, Mildred. 1837-ben főhadnaggyá léptették elő, majd Missouri államban szolgált, ahol részt vett a St. Louis-i folyami kikötő építésében, a Mississippi és a Missouri folyók szabályozásában. Századossá léptették elő. 1846 nyarán azt parancsolták neki, hogy keljen útra Mexikóba, mivel háború tört ki az USA és déli szomszédja között Texas hovatartozásáért. Feladatul hadiutak építését kapta. Lelke mélyén, bár mindig feddhetetlen jellemű volt, úgy West Pointban, mint a seregben, nem értett egyet ezzel a háborúval. Úgy gondolta, a két ország békésen is elintézhette volna vitáit. Különösen akkor rendült meg, mikor 1847. március 24-én végignézte Veracruz ágyúzását, ahonnan nem vonták ki a civileket. "A szívem meghasadt a lakókért. A katonákkal nem sokat törődtem, de szörnyű volt az asszonyokra és a gyerekekre gondolni"- írta. 1847 áprilisában a Cerro Gordói csata után őrnaggyá léptették elő, utána Contrerasnál, Churubuscónál és Chapultepecnél harcolt. 1852-től a katonai akadémia igazgatója volt. Az amerikai polgárháború kitörése után a Déli Konföderáció hadseregének főparancsnokaként kezdetben sikereket, látványos katonai győzelmeket ért el.(Első Bull Run,a hét napos csata ,a második Bull Run,Chancellorville Hadvezéri képességei ellenére sem tudta megakadályozni a lényegesen erősebb ipari-gazdasági háttérrel, nagyobb tartalékokkal rendelkező északiak győzelmét a polgárháborúban. 1870-ben halt meg 63 éves korában. Az USA történetének legnagyobb hadvezére volt.

forrás: wikipedia.org

komment

2014.07.10. 11:17 Török Márk blogja

Már az Angolok sem hisznek a szebb jövőben

Egy nemrég végzett felmérés szerint az angol 11-16 év közötti fiatalok jelentős hányada vallja, hogy az élete keményebb lesz, mint a szüleié.

 A felmérés 3000 fiatal megkérdezésével történt, amelynek 24%-a állította, hogy az élete valószínűleg keményebb és rosszabb lesz. A megkérdezett 37%-a optimistán válaszolta, hogy jobb és könnyebb lesz az életük, 22% nem tudta megmondani mi vár rá a jövőben és 17%-a pedig a szüleiével azonos életszínvonalat vizionált.

 

161312826.jpg

 

A felmérés érdekessége, hogy Angliában hasonló kutatásokat már régóta végeznek és a mostani az eddigi legpesszimistább képet vetíti elénk.

A régebbi felmérések:

1945-1965 között születettek 70%-a várt jobb életet, mint szüleiké

1966-1979 között születettek 60%-a várt jobb életet, mint szüleiké

1980-1995 között születettek 42%-a várt jobb életet, mint szüleiké

A kutatás egy másik fontos területe a társadalmi egyenlőség kérdése a munkaerőpiacon. A válaszadók elsöprő többsége (84%) mondta azt, hogy sem nemi sem etnikai hovatartozás nem befolyásolja a munkavállalásban és hisznek abban, hogy kellő szorgalommal és tehetséggel bármit el lehet érni az országban.

kép: http://www.gettyimages.com

komment

2014.05.05. 12:29 Török Márk blogja

A francia szülőket nem érdeklik hol tanul a gyermekük

Egy nemzetközi felmérés szerint a francia szülőket érdekli a legkevésbé, hogy a gyermekük hol és milyen intézményben végzi tanulmányait. A felmérés lényege, hogy a szülők mennyire és milyen módon tervezik meg gyermekük tanulmányaival kapcsolatos ügyeket. Ebből az derül ki, hogy a francia szülők 17%-a tervezi csak meg a gyermekük tanulását vagy nézi meg alaposabban, hogy milyen intézménybe íratja be gyermekét.

 

r-FRENCH-PARENTS-large570.jpg

 

Ennek a döbbenetesen alacsony számnak nincs párja Európában és a világban, mert például az Egyesült Királyságban vagy az USA-ban ez a szám 37%. Természetesen ennek a felmérésnek vannak más érdekes adatai és következtetései is, mint például a gazdaságilag és szociálisan fejletlenebb országokban a szülők sokkalta jobban megtervezik a gyermekik tanulásával kapcsolatos dolgokat. Ez a leginkább Malajziában (84%) és Kínában (78%) a legszembetűnőbb.

A felmérés viszont a kitér arra is, hogy a világon a francia szülők azok az emberek, akik a legjobban bíznak az állami oktatási rendszerben és valószínűleg ez az oka annak, hogy nem tervezgetnek gyermekük tanulmányaival kapcsolatban.

kép: huffingtonpost.com

komment

2014.04.25. 09:17 Török Márk blogja

A szaudi hercegnő nyíltan támadta Szaúd-Arábia királyát

Basmah bint Saud a szaudi királyi család Londonban élő női tagja nyíltan kritizálta hazája oktatáspolitikai maradiságát. Meglátása szerint Szaúd-Arábiában lassan túl kevés lesz az oktatók száma és az alacsony létszám gondokat okozhat az új generáció alap és felsőoktatási képzésében. Basmah hercegnő az oktatók létszámának fogyását egyértelműen a jelenleg regnáló királyi család konzervatív és maradi oktatáspolitikájának tudja be. Emellett gondot jelent az is, hogy a meglévő egyetemek jelentős része profitorientált és így a szegényebb szaudi fiatalok nem jutnak be a helyi egyetemekre, mert helyüket a jobban fizető kínai és japán vendéghallgatók foglalják el.

 

bashmati.jpg

 

Basmah oktatási kritikáinak és elképzeléseinek már régóta próbál hangot adni, de a királyi család mindeddig elzárkózott javaslataitól. Basmah az ország életében oly nagy változásokat akar előidézni, amelyek a társadalom jelenlegi szerkezetének megroppanásához vezetne válaszolta a királyi család. A hercegnő külföldi oktatókat hívna az egyetemekre és a közoktatást nyugati mintára alakítaná át, amely teljesen ellenkezik a jelenlegi iszlamista oktatási rendszerrel és szellemiséggel.

kép: apbspeakers.com

komment

2014.04.22. 10:13 Török Márk blogja

Új beruházások a Michigani felsőoktatásban

Michigan állam egyik legnagyobb bevételi forrása és a legtöbb embert foglalkoztató gazdasági ágazata a mezőgazdaság. Az elmúlt években azonban a mezőgazdaságot választó fiatalok létszáma drasztikus csökkenésnek indult és a fiatalok többsége elvándorolt az északi államból. Ennek ellensúlyozása érdekében az állam egyetemei és felsőoktatási intézményei egy közös programot hirdettek meg, amely visszaadhatja az állam a mezőgazdaságban betöltött vezető szerepét az USA-ban.

 

TractorEducation_small.jpg

 

A program lényege, hogy a mezőgazdasági termelés és a hozzá párosuló feldolgozóipari szektor jól képzett munkaerőhöz jusson. Az állam kormányzója ezért megemelte a helyi egyetemek költségvetését így az intézmények több diákot képesek befogadni és a fejlesztések révén képesek más államokból is fiatalokat átcsábítani. Az USA más államaiban dinamikusan fejlődő agrárium és a mellette fejlődő feldolgozóipar sok fiatalt vonz, akiknek akár a mérnöki vagy a szakmunkás területen jól fizető állásra lelni nem nehéz. Az állami kormányzója kiemelte, hogy a mezőgazdasági felsőoktatásba befektetni az állam jövőjét és megmaradását szolgálja és ezen túl hosszútávon kifizetődő és jövedelmező. Michigan tehát nem akar lemaradni az államok „versenyében” amely az agrárpiac újraelosztásáért folyik.

kép: michfb.com

komment

süti beállítások módosítása